Putrajaya (25 May 2018) :   Imsak - 5:30 AM    Subuh - 5:40 AM    Syuruk - 7:01 AM    Zohor - 1:13 AM    Asar - 4:37 AM    Maghrib - 7:21 AM    Isyak - 8:35 AM
                                             
Program Terkini
  • AKTA 355
  • Banner TRAPI
  • BANNER AGONG
  • BANER RAMADAN

Kenyataan Media


Institut Kajian Strategik Islam Malaysia (IKSIM) memandang serius kepada usaha beberapa pihak yang didalangi oleh kelompok yang prejudis terhadap agensi-agensi agama di Negara ini tidak terkecuali IKSIM.

Pihak-pihak berkenaan bukan sahaja mentohmah IKSIM sebagai penentang cultural diversity  malah menggambarkan IKSIM sebagai sebuah agensi radikal, ekstrim dan kaki fitnah kepada orang awam.

IKSIM amat memahami helah pihak-pihak berkenaan yang bertujuan untuk menutup agenda radikal dan ekstrim yang didedahkan IKSIM selama ini agar aktiviti mereka yang disembunyikan tidak terbongkar dan terdedah kepada umum.

Tohmahan-tohmahan liar berkenaan termasuk oleh Prof. Emeritus Shad Saleem Faruqi dan Datuk Noor Faridah Ariffin dari puak G25 dilihat sebagai satu cubaan untuk mencetuskan perasaan permusuhan antara kaum dan agama di negara ini. Kedua-dua mereka jelas menentang pemikiran-pemikiran ke arah mendaulatkan Islam sebagai agama Negara sekalipun ia jelas termaktub dalam Perkara 3(1) dan sumpah Yang di-Pertuan Agong di bawah perkara 37(1) Perlembagaan Persekutuan.

Hakikatnya, mereka ini dan pihak-pihak yang sealiran dengan mereka sedang menyemai perasaan tidak setia kepada Yang di-Pertuan Agong, untuk memelihara Islam pada setiap masa. Siasatan terhadap mereka perlu dilakukan segera bagi mengekang sentimen tidak setia kepada Raja dan Negara.

Justeru, IKSIM menggesa pihak berkuasa untuk menyiasat dan mengambil tindakan tegas ke atas semua laporan polis yang telah dibuat oleh pelbagai pihak sama ada berkaitan dengan gerakan Radical Evangelist Christian State (RECS) atau pun gerakan radikal republikan yang bertekad untuk menjadikan Malaysia sebuah Republik Sekular.

IKSIM bersedia untuk berkongsi maklumat dengan pihak berkuasa supaya kedua-dua ancaman besar ini dapat ditangani dengan menggunakan kanun kesiksaan dan SOSMA.

PUTRAJAYA 

13 Disember 2017


Baca Selanjutnya


Kenyataan Lain